Americká vláda nestíhá narychlo vrátit děti migrantům, někteří rodiče už jsou deportováni

ČTK

raz

Americké úřady dnes na poslední chvíli vracejí desítky malých dětí rodinám přistěhovalců zadržených po nelegálním překročení hranice do USA. Vláda prezidenta Donalda Trumpa se pokouší stihnout dnešní termín stanovený soudem pro navrácení dětí mladších pěti let jejich rodičům. Některé děti se ale s rodiči v termínu z různých důvodů neshledají, uvedla agentura Reuters.

Více než 2000 dětí se ocitly v detenčních zařízeních odděleny od svých rodičů, když Trump v květnu zavedl politiku nulové tolerance vůči imigrantům přicházejícím do USA nelegálně. Když média zveřejnila záběry dětí umístěných v zamřížovaných celách, zvedla se v USA vlna kritiky vůči tomuto postupu. Trump v červnu vydal nařízení ukončující tuto spornou praxi. Kalifornský soud pak po žalobě jedné z nevládních organizací stanovil termíny pro navrácení dětí rodinám. Zatímco všechny děti mladší pěti let měly být vráceny do dneška, u starších mají úřady čas do 26. července.

Vládní právníci dnes podle Reuters soudu oznámili, že 75 z přibližně stovky malých dětí je možné vrátit rodičům, přičemž 38 z nich se s rodinou bude moci shledat ještě dnes.

sinfin.digital