Trump drtí evropské spojence. Ostrým výpadem proti Německu zaskočil Stoltenberga

ČTK

luš

Evropští spojenci v NATO by podle amerického prezidenta Donalda Trumpa měli zvýšit své obranné výdaje okamžitě. Nynější stav, kdy USA brání Evropu před Ruskem a přitom evropské země, například Německo, platí Rusku vysoké částky za zemní plyn, je podle Trumpa vůči Spojeným státům neférový. Americký prezident Německo za jeho obchody s Ruskem ostře kritizoval při schůzce s generálním tajemníkem aliance Jensem Stoltenbergem před dnešním summitem NATO v Bruselu. Stoltenberg přesto novinářům posléze řekl, že dnešní a čtvrteční summit ukáže, že NATO navzdory neshodám mezi členskými státy zůstává jednotné a silná.

„Chráníme Německo, chráníme Francii, chráníme všechny tyto země a mnohé z nich jdou, uzavřou dohodu o plynovodu s Ruskem a platí miliardy dolarů do ruské pokladny. My je máme chránit proti Rusku, ale oni platí Rusku miliardy dolarů,“ prohlásil Trump.

S německou kancléřkou Angelou Merkelovou se americký prezident uvidí dnes na aliančním summitu, schůzku s ruským prezidentem Vladimirem Putinem má naplánovanou na pondělí do Helsinek.

ANALÝZA: Klíčový summit NATO. Rozloží Trump alianci a přimkne se k Putinovi, nebo ji naopak posílí?

sinfin.digital