Drama v Dželálábádu: Ozbrojenci přepadli školský úřad, o život přišlo nejméně deset lidí

ČTK

mst

Nejméně deset lidí přišlo o život a deset dalších utrpělo zranění při útoku na sídlo školského úřadu ve východoafghánském městě Dželálábád. Ozbrojenci budovu přepadli dnes ráno a drželi v ní zaměstnance jako rukojmí. Příslušníci afghánských bezpečnostních složek objekt, který se nachází v centru města, obklíčili a svedli s útočníky několikahodinový boj. Podle agentury Reuters již bitva skončila.

Útok v metropoli provincie Nangarhár začal kolem 9:00 místního času (6:30 SELČ), následně byly slyšet dvě exploze. Kolik zaměstnanců bylo v tu dobu v úřadu, zatím není známo.

K útoku se doposud nepřihlásila žádná skupina. Provincie Nangarhár, která přiléhá k pákistánským hranicím, je považována za hlavní základnu bojovníků takzvaného Islámského státu. Působí zde ale i extremistické hnutí Tálibán, které dlouhodobě vede boj proti vládě v Kábulu podporované Západem.

V úterý zabil v Dželálábádu sebevražedný atentátník 12 lidí, převážně civilistů. Odpálil se u čerpací stanice, čímž způsobil velký požár. Jeho terčem byl zřejmě vůz agentů afghánské rozvědky. K činu se přihlásila teroristická organizace Islámský stát.

sinfin.digital