NATO srší sebevědomím, Trump ale v pozadí odpálil bombu: chce drastické navýšení výdajů

ČTK

lup

Severoatlantická aliance je jednotnější a silnější než kdykoliv dříve a je připravena ke všem krokům potřebným pro kolektivní obranu – to stojí v závěrečné deklaraci přijaté dnes na summitu NATO v Bruselu. Zdánlivá jednota ale ve skutečnosti pokulhává. Podle bulharského prezidenta se Donald Trump obrátil na partnery se zásadním požadavkem, aby zvýšili výdaje na obranu o rovná 4 % HDP. Přitom většina členů aliance nezvládá zdaleka plnit ani stávající dvouprocentní hranici a výraznou část nákladů na společnou obranu nesou právě USA. Později Trump adresoval na twitteru vzkaz Německu, že od něj žádá zmíněná dvě procenta do aliančního rozpočtu ihned.

Lídři zemí NATO se v září 2014 na summitu ve Walesu zavázali, že vojenské rozpočty se budou postupně zvyšovat tak, aby nejpozději v roce 2024 dosáhly zatím jen dvou procent hrubého domácího produktu (HDP) v jednotlivých zemích. Donald Trump státy NATO již několikrát kritizoval právě za jejich nedostatečné vojenské rozpočty.

"Prezident Trump, který mluvil jako první, se zmínil o tom, že by nemělo být dosaženo jen dvou procent (výdajů na obranu), ale hovořil o novém cíli, kterým jsou čtyři procenta," prohlásil bulharský prezident Radev. Podle Bílého domu nešlo v případě Trumpových slov o žádný "formální návrh", americký prezident se jen snažil státy NATO těmito slovy k větším armádním výdajům přimět.

Rusko staví v Kaliningradské oblasti nové vojenské objekty, tvrdí server

sinfin.digital