Dusno v Bruselu: Trump stupňuje požadavky a hrozí odchodem z NATO

ČTK

luš

Americký prezident Donald Trump dnes přímo na jednání šéfů států a vlád NATO s prezidenty Ukrajiny a Gruzie nečekaně vznesl požadavek, aby alianční země už do ledna příštího roku zvýšily své obranné výdaje na dvě procenta hrubého domácího produktu. Plyne to z diplomatických informací ČTK a Českého rozhlasu.

Kvůli požadavku se následně na mimořádném jednání v Bruselu sešly špičky aliančních zemí už bez gruzínských a ukrajinských partnerů. Trump už ráno na twitteru zopakoval svou představu, že spojenci by na obranu měli perspektivně vydávat dokonce čtyři procenta HDP.

Podle diplomatů Trump ale nehovořil přímo o možnosti odchodu Spojených států z NATO, pohrozil prý jen blíže neurčeným „jednostranným postupem“. To následně novinářům potvrdila i litevská prezidentka Dalia Grybauskaitéová. Podle dalšího informovaného diplomata americký prezident žádal, aby dvě procenta začaly v příštím roce vynakládat konkrétně nejsilnější evropské ekonomiky, tedy Německo, Francie, Španělsko a Itálie. To je cíl, kterého se státy NATO v roce 2014 zavázaly dosáhnout do deseti let, tedy do roku 2024. Nejde ovšem o příspěvek do společné alianční pokladny, ale o obranné rozpočty samotných členských států bloku. Česká republika nyní vydává okolo jednoho procenta, jako mnohé další země slibuje, že ke dvouprocentní hranici se dostane za šest let.

Plynovod Nord Stream 2 je Trumpovi trnem v oku. Hrozí kvůli němu investorům sankcemi

sinfin.digital