Německý soud připustil vydání Puigdemonta, ve Španělsku může být souzen za zpronevěru

ČTK

mst

Německý soud dnes prohlásil za přípustné vydat bývalého katalánského premiéra Carlese Puigdemonta do Španělska na základě obvinění ze zpronevěry veřejných financí. Vrchní zemský soud ve Schleswigu naopak v rozhodnutí konstatoval, že Puigdemont nemůže být vydán kvůli obžalobě ze vzpoury. Případné vydání separatistického politika ještě musí schválit generální prokuratura nejsevernější německézemě Šlesvicko-Holštýnsko.

Pokud bude Puigdemont vydán, může být ve Španělsku souzen jen za zpronevěru, potvrdila mluvčí soudu Christine von Milczewskiová a dodala, že proti rozhodnutí se lze odvolat. Agentura Reuters s odvoláním na zdroj blízký Puigdemontovu právnímu týmu uvedl, že bývalý katalánský vůdce se odvolá proti jakémukoli svému vydání.

Soud ve Šlesvicku-Holštýnsku vydání Puigdemonta na základě obžaloby ze vzpoury odmítl už v dubnu. Připustil ale jeho možné vydání kvůli údajné zpronevěře, o čemž rozhodl dnes. Už v dubnu soud zdůraznil, že i kdyby Německo žádosti Madridu o vydání Puigdemonta vyhovělo, Španělsko ho nebude smět stíhat za vzpouru.

Samotný Puigdemont dnes rozhodnutí německého soudu přijal patrně se smíšenými pocity. „Porazili jsme hlavní lež podporovanou státem. Německá justice odmítla, že by referendum z 1. října bylo vzpourou. Každá minuta, kterou naši kolegové stráví ve vězení, je minutou hanby a nespravedlnosti. Budeme bojovat až do konce a zvítězíme!“ napsal bývalý vůdce katalánských separatistů.

Otřesné, Babiš ukázal pravou tvář. Existuje tajná dohoda s komunisty, říká Miroslava Němcová

sinfin.digital