Světové konflikty v roce 2017: Které utichnou a které naopak hrozí?

Lucie Štěchová

Předpovídat, co se odehraje na mezinárodní scéně, může být dost ošidné, jak ukázalo vítězství Donalda Trumpa v amerických prezidentských volbách a referendum o brexitu, v němž si Britové odhlasovali odchod z Evropské unie. Specialisté Bussiness Insideru v oblasti vojenství a obrany se jistou nepředvídatelností světového dění nenechali odradit a vydali seznam jedenácti velkých geopolitických událostí, které by se letos mohly uskutečnit. Loni jim několik předpovědí vyšlo, v kolika z nich se trefí letos? 

Severní Korea a Donald Trump

Nový americký prezident Donald Trump se oficiálně ujme úřadu 20. ledna. První zátěžovou zkouškou pro jeho administrativu se stane Severní Korea, odhaduje analytik Paul Szodra.

Severokorejského vůdce Kim Čong-una více než cokoliv jiného charakterizují rozhněvané výkřiky a bití se v prsou. „Ať už jsou to společné námořní manévry amerických a jihokorejských vojsk či zahlédnutí lodě amerického námořnictva příliš blízko u severokorejského pobřeží, Pchjongjang má vždycky odpověď a obvykle není dobrá,“ upozorňuje Szodra.

V drtivé většině případů Severní Korea své hrozby nenaplní, někdy se ale k demonstrativnímu užití svých vojenských prostředků uchýlí. „Jedním takovým příkladem, který se nabízí, je ostřelování Jižní Koreje v roce 2010,“ upřesňuje analytik Bussiness Insideru.

4 způsoby jak se budoucí prezident USA může ke KLDR zachovat

sinfin.digital