Pomohly ruské tajné služby vyhrát Trumpovi volby? Dvanáct lidí čelí obvinění z hackerského útoku

ČTK, luš

Spojené státy dnes obvinily 12 příslušníků ruských tajných služeb z hackerského útoku na počítače Demokratické strany před prezidentskými volbami v roce 2016. Obvinění vznesl podle televize CNN tým zvláštního vyšetřovatele FBI Roberta Muellera, který se okolnostmi ruského vměšování do voleb dlouhodobě zabývá. Podle Moskvy mají nová obvinění poškodit atmosféru před pondělním rusko-americkým summitem.

Všichni obvinění jsou příslušníci ruské vojenské rozvědky GRU, kteří se podle Američanů dopustili útoků na počítače kanceláří Demokratické strany, včetně pracovní skupiny řídící předvolební kampaň demokratické kandidátky Hillary Clintonové. Obviněni jsou i z toho, že poté zveřejnili na internetu ukradené e-maily několik měsíců před volbami.

Moskva americký krok odmítla. „Cílem tohoto oznámení je poškodit atmosféru před blížícím se summitem USA-Rusko,“ uvedla ruská diplomacie v prohlášení. Washington nakonec bude muset odpovídat za škody, které takovým jednáním způsobil vzájemným rusko-americkým vztahům, dodalo ministerstvo zahraničí.

sinfin.digital