Jako v Rusku. Armáda internetových trollů pomáhá srbské vládě vypadat lépe

Lucie Bednárová

Srbská vládní strana premiéra Aleksandara Vučiće údajně využívá malou, ale dobře organizovanou skupinu internetových trollů. Jejím úkolem je přesvědčit lidi, že pro ně kabinet dělá maximum a v zemi nejsou žádné problémy. „Trolling byl pro mě způsob jak přežít,“ uvádí dívka, kterou si Vučićova strana na podobnou práci v minulosti najala.

Přeborníkem v internetovém trollingu je nejspíš putinovské Rusko. V jeho rukou se trollové změnili v účinný nástroj systematického vylepšování obrazu vlády a prezidenta a další státy se inspirují. Například Srbsko. Strana premiéra Vučiće si podle západoevropských médií už nějakou dobu najímá tajnou „armádu“ lidí, kteří anonymně vystupují v internetových diskusích a fórech a na sociálních sítích, kde vyzdvihují politiku vlády, a naopak se tvrdě pouštějí do těch, kdo smýšlejí opačně.

„Bylo pro mě obtížné něco takového dělat a vědět při tom, že je to všechno lež,“ svěřila se novinářům dívka, která pro Vučićovu stranu pracovala jako troll. Dnes už Marija (nejedná se o její pravé jméno) žije v cizině a pod novou identitou doufá v klidný život. Její svědectví je o to cennější, protože Marija patří jen k několika málo lidem, kteří o své zkušenosti s trollingem „ve státním zájmu“ veřejně promluvili.

Anna Franková, nebo propaganda? Tweety sedmileté Bany z Aleppa jsou pravé, tvrdí analýza

sinfin.digital