Mexické město je bez pitné vody a žízeň hasí Coca-Cola. Místní ve velkém umírají na cukrovku

bel

Mexické město San Cristóbal de Las Casas nemá zásoby pitné vody. Tekoucí voda se k místním dostane jednou za dva dny a je plná chlóru. Levnější a dostupnější variantou je proto kola, kterou vyrábí místní fabrika. Lidé ale kvůli každodennímu pití sladké limonády trpí cukrovkou, na kterou zde během tří let zemřelo o třetinu více lidí než dříve. Aktivisté z nedostatku pitné vody obviňují vládu a samotnou továrnu – údajně spotřebovává vodu pro svou potřebu a na obyčejné lidi se už nedostane.

Horské město San Cristóbal de Las Casas, které vyrostlo v jihovýchodní části Mexika ve státě Chiapas, má velký problém. Ač se nachází v místech, kde hodně prší, jeho obyvatelé trpí nedostatkem vody. Maria del Carmen Abadía vypráví, že pitná voda ji z kohoutku teče pouze jednou za dva dny a i tak je v ní obsaženo tolik chlóru, že je téměř nepoživatelná. Některým domácnostem proto nezbývá nic jiného než dokupovat zdroje z obřích cisteren, které stojí na ulici.

Většina obyvatelstva ale svůj problém řeší úplně jinak a volí mnohem levnější variantu. Tou je nákup Coca-Coly, kterou vyrábí nedaleká továrna. „Limonáda tu byla vždycky dostupnější než voda,“ říká k tomu pětatřicetiletá Abadía, která pracuje jako ochranka a stejně jako její rodiče trpí obezitou a cukrovkou.

Tato nemoc je v Mexiku poměrně rozšířená, ale stát Chiapas je na tom z celé země jednoznačně nejhůře. Jak píší The New York Times, obyvatelé San Cristóbalu vypíjí denně více než dva litry koly. Mezi lety 2013 a 2016 proto stoupl počet úmrtí na cukrovku o třicet procent. Více lidí už zemře pouze na srdeční infarkt – podle údajů mexických zdravotníků jde o tři tisíce lidí ročně.

Krvavý šampionát v Rusku: Pronásledování gayů a mrtví dělníci při stavbě stadionů

sinfin.digital