Pili vodu, která stékala po jeskyni, doufali v zázrak. Chlapci z thajské jeskyně jdou domů a poprvé promluvili

ČTK

raz

Dvanáct mladých thajských fotbalistů a jejich trenér, kteří byli zachráněni z jeskynního komplexu na severu Thajska, se dnes poprvé objevili na veřejnosti. Na živě přenášené tiskové konferenci odpovídali na předem schválené otázky novinářů. Chlapci se během tiskové konference usmívali a v jejím úvodu všichni zvolili thajský pozdrav wai, kdy lehce sklonili hlavu, sepjali ruce a zvedli je k bradě. Vypadali zdravě a podle lékařů každý přibral na váze. V jeskyni do objevení neměli jídlo, pili jen vodu, napsala agentura Reuters.

Chlapci ve věku mezi 11 a 16 roky a jejich 25letý trenér byli v jeskyni uvězněni od 23. června kvůli stoupající vodě, která je přinutila ustupovat hlouběji do jeskyně. Všechny se nakonec podařilo postupně zachránit, poslední skupina byla vyproštěna 10. července. Následně byli převezeni do nemocnice, odkud byli dnes propuštěni.

Po propuštění byli chlapci převezeni na tiskovou konferenci, kde odpovídali na otázky novinářů schválené psychologem. Odsouhlasené otázky chlapcům pokládal moderátor. Thajská televize tiskovou konferenci vysílala v přímém přenosu. Thajský premiér Prajutch Čan-Oča prohlásil, že na hlavním náměstí v Bangkoku se má na počest zachráněných chlapců konat oslava, bližší podrobnosti neuvedl.

sinfin.digital