Černohorská vláda zatím nereaguje na Trumpova slova o rozpoutání třetí světové války

ČTK

mst

Černohorská vláda ani diplomacie zatím nereagovaly na prohlášení amerického prezidenta Donalda Trumpa, který v rozhovoru s televizí Fox News naznačil, že agresivita Černé Hory jako člena NATO by mohla rozpoutat třetí světovou válku.

Podle černohorského deníku Vijestib se o Trumpových slovech jen krátce hovořilo během jednání černohorského parlamentu a diplomacie balkánské země nereagovala na dotazy, zda plánuje nějakou reakci či protestní nótu.

Rozhovor s šéfem Bílého domu byl natočen v pondělí po Trumpově summitu s ruským prezidentem Vladimirem Putinem a televize ho odvysílala v úterý v noci. Moderátor se v rámci debaty o článku 5 smlouvy o NATO, který se týká společné obrany aliance, zeptal, proč by měl jeho syn jet bránit Černou Horu, kdyby byla napadena.

„Rozumím tomu, co říkáte. Pokládám si stejnou otázku,“ odpověděl prezident. „Víte, Černá Hora je drobná země s velmi silnými lidmi. Jsou to velmi agresivní lidé, mohou se stát bojovnými a blahopřeji, máte tu třetí světovou válku,“ řekl. Černá Hora s populací kolem 630.000 obyvatel se stala 29. členskou zemí NATO loni, což pobouřilo Moskvu, poznamenal k tomu britský deník The Guardian. Černohorská armáda čítá asi 2000 osob.

KSČM je demokratická strana, vládnout s Babišem je správné pro Česko, říká expremiér Špidla

sinfin.digital