Nizozemský ministr zahraničí: Multikulturalismus je mrtvý koncept, barevné lidi by v Praze zbili

ČTK

mst

Kdyby migranti jiné barvy pleti přišli do Prahy či do Varšavy, pravděpodobně by je tam zbili. Na nedávném uzavřeném setkání, jehož záznam dnes unikl do médií, to řekl nizozemský ministr zahraničí Stef Blok. Člen Lidové strany pro svobodu a demokracii (VVD) premiéra Marka Rutteho mimo jiné označil multikulturalismus za zkrachovalý koncept.

Rutte pobouřil i občany Surinamu, když jejich zemi označil za příklad neúspěchu soužití více etnik.

Podle listu De Volkskrant šéf nizozemské diplomacie na uzavřeném setkání s nizozemskými zaměstnanci mezinárodních organizací 10. července hovořil především o migraci a jejím řešení. Uvedl mimo jiné, že se v Evropské unii nikdy nemůže prosadit koncept centrálního rozdělování uprchlíků mezi jednotlivé členské země. „Východoevropané s tím nebudou nikdy souhlasit,“ řekl Blok s tím, že i kdyby se přece jen podařilo členské státy na východě EU přesvědčit, problém by to nevyřešilo.

„Projděte se ulicí ve Varšavě nebo v Praze. Tam nechodí vůbec žádní barevní lidé. Ti lidé (migranti) jsou během týdne pryč. Byli by pravděpodobně zbiti,“ uvedl šéf nizozemské diplomacie a dodal, že cizinci jiné barvy pleti nemají ve východní Evropě žádné vyhlídky na normální život.

Krade Babiš Pirátům úspěchy? Štve mě to, s opisováním zjevně problém nemá, říká Ivan Bartoš

sinfin.digital