Nejen Krym. Putin prý Trumpovi mezi čtyřma očima navrhl referendum o Donbase

ČTK

raz

Ruský prezident Vladimir Putin při pondělní schůzce v Helsinkách svému americkému protějšku Donaldu Trumpovi navrhl uspořádat referendum v separatisty ovládaných oblastech Donbasu, které by pomohlo vyřešit konflikt na východě Ukrajiny. Uvedla to dnes agentura Bloomberg s odvoláním na dva zdroje obeznámené s Putinovým vystoupením před ruskými velvyslanci za zavřenými dveřmi. Trump prý žádal Putina, ať tento plán veřejně nerozhlásí, aby si jej mohl promyslet.

Bílý dům podle agentury dosud neodpověděl na žádost o vyjádření. Mluvčí Kremlu se vyhnul uvedení podrobností ohledně Putinova návrhu, jen řekl, že "se probíraly některé nové myšlenky" a že se na nich "bude pracovat".

Podrobnosti ohledně toho, o čem spolu oba prezidenti jednali v Helsinkách, zůstávají skrovné, a to hodně z nich přichází z Ruska, poznamenal Bloomberg. Dodal, že zatímco Putin vykreslil svůj návrh ohledně referenda pod mezinárodním dohledem na východě Ukrajiny jako důkaz snahy vyřešit čtyři roky trvající konflikt, tento nápad bude nejspíše těžké "prodat" Ukrajině a jejím evropským podporovatelům, kteří se chtějí nadále držet mírových dohod, uzavřených za evropského zprostředkování v Minsku v roce 2015.

Migrace vryla do myslí Čechů stav zásadního ohrožení, říká v rozhovoru pro INFO.CZ komisařka Jourová

sinfin.digital