Údajná Putinova špionka zadržená v USA byla před pěti lety i v Praze

ČTK

raz

Ruska Maria Butinová, kterou zadržely úřady ve Spojených státech kvůli podezření ze spolupráce s ruskou rozvědkou, byla před pěti lety v Praze. Dnes to napsal server Aktuálně.cz, podle kterého se Butinová zúčastnila valné hromady občanského sdružení Lex, jež hájí v Česku práva držitelů zbraní. V USA se Butinová účastnila akcí, které pořádala tamní Národní asociace držitelů zbraní (NRA).

Butinová se podle Aktuálně.cz v Praze setkala také se zástupkyní ministerstva vnitra Milenou Bačkovskou. Sdružení Lex pro ni také zorganizovalo prohlídku Prahy a návštěvu střelnice Parabellum Květnice.

Mluvčí Bezpečnostní informační služby (BIS) Ladislav Šticha serveru řekl, že kontrarozvědka o návštěvě Butinové v Česku ví. Uvedl, že její cesta byla veřejně známá a podle něj nepředstavovala bezpečnostní riziko. Organizace Lex se k záležitosti nevyjádřila.

Butinovou zadržely v neděli americké úřady ve Washingtonu. Podezírají ji, že působila jako agentka ruské vlády. Za to může dostat až deset let vězení. Ze špionáže nebo příslušnosti k cizí výzvědné službě Butinová obviněna nebyla.

sinfin.digital