Zbraně obchodní války. Čtyři cesty, jak může Čína uštědřit Trumpovi a USA tvrdý úder

ČTK

lup

Spojené státy na počátku července vypálily další střelu ve své obchodní válce s Čínou, když odhalily nový seznam cel. Ty se dotýkají čínského zboží, jehož roční hodnota dovozu do USA dosahuje 200 miliard USD (4,4 bilionu Kč). Čína zatím odpovídá na americká cla způsobem dolar za dolar - obě země v červnu zavedly cla na zboží za 34 miliard USD - pokud ale budou USA pokračovat, bude muset Čína použít jiné, účinnější zbraně, píše server televize CNBC a ukazuje, které má na mysli.

Teoreticky mohou USA zavést cla na zboží v hodnotě až 505 miliard USD, což byla loni celková dolarová hodnota ročního dovozu zboží z Číny do USA. Americký prezident Donald Trump již uvedl, že je ochoten zavést cla na veškeré zboží, pokud to bude potřeba. Hodnota dovozu amerického zboží do Číny však loni činila pouze 130 miliard USD, takže Peking nemůže na poslední hrozby odpovědět stejně.

To ovšem neznamená, že Čína nemůže podniknout odvetný úder. Ve skutečnosti, když dojde na necelní opatření, může ublížit Americe mnohem více, než Amerika Číně, upozorňuje analytička firmy Invesco Kristina Hooperová. "Čína má mnohem větší arzenál zbraní než USA. Cla jsou jen špičkou ledovce pokud jde o to, co Čína má," uvádí.

ANALÝZA: Trumpovy plány by do Česka přinesly armádní revoluci, ve hře by byla i povinná vojna

sinfin.digital