Kazatel ze „seznamu smrti“: Islám nikomu nekáže napadat druhé, radikálové Korán vykládají špatně

Hlídacípes.org, Tereza Engelová

Turecký islámský teolog Ihsan Eliacik neustále balancuje nad propastí. Kvůli jeho umírněnému a alternativnímu výkladu Koránu na něj vypsali fatvu konzervativní islamisté a hrozí mu smrtí. Vězením mu zas vyhrožuje prezident Erdogan. Eliacik totiž opakovaně kritizoval jeho autoritativní styl vládnutí a zneužívání islámu k politickým cílům. Reportérka Tereza Engelová navštívila Eliacikovu kancelář v Istanbulu a pro HlídacíPes.org s ním udělala z jeho strany výjimečně odvážný rozhovor

 Eliacikovo pojetí „islámského socialismu“ je v Turecku rozhodně novinkou. Netradiční je i jeho velmi civilní styl oblékání a fakt, že se aktivně účastní občanského dění. V roce 2013 protestoval společně s opozicí proti zrušení parku Gezi. V roce 2015 se zastal Kurdů, poté, co jejich města a vesnice na jihovýchodě země začala systematicky ničit turecká armáda. Kvůli těmto aktivitám nesmí Eliacik opustit hranice města Istanbulu, natož Turecka. Hrozí mu šest let za mřížemi.

Prezident Erdogan používá islám jako nástroj k utužení své moci. Dokážu si představit, že stanování na Taximském náměstí v průběhu demonstrací za záchranu Gezi parku, mohl z vaší strany považovat za neislámské chování. V čem je vaše pojetí islámu jiné? A co říkáte snaze současné vlády vrátit náboženství do politiky?

Naše hnutí je někde mezi konzervativním islámem a sekularismem. Sami se nazýváme jako antikapitalisté. Nejsme rozhodně konzervativní islamisté a naše pojetí islámského socialismu je pro Turecko něco úplně nového. Pro nás jsou zásadní dva principy: spravedlnost a spravedlivé rozdělení zdrojů. Pokud se náboženství nezabývá spravedlivým rozdělením zdrojů nebo majetku a dodržováním práva, je to mrtvé náboženství.

Erdoganovo Turecko dva roky po (ne)puči: Čistky se dotkly 160 tisíc lidí, desetitisíce jsou ve vězení

sinfin.digital