Šéf Zelených se opřel do Seehofera: Svými výroky přispěl k odcizení německých Turků

ČTK

mst

Odchod Mesuta Özila z německé fotbalové reprezentace nadále čeří politické vody ve spolkové republice. Šéf Zelených Robert Habeck v souvislosti s ním obvinil ministra vnitra Horsta Seehofera (CSU) z toho, že svými dřívějšími výroky o islámu přispěl k odcizení mnoha německých Turků.

 

Habeck kritizoval slova Seehofera, který je také ministrem sportu, o tom, že islám nepatří k Německu. Takový výrok je podle šéfa Zelených třeba vnímat jako jasný vzkaz muslimským hráčům. Dopad Seehoferova prohlášení byl podle Habecka zničující, protože lidé s migračními kořeny v Německu cítí, že jsou stále častěji stigmatizováni a vylučováni ze společnosti.

O tom, že islám nepatří k Německu, mluvil Seehofer v březnu v rozhovoru pro deník Bild. Zároveň přitom poznamenal, že muslimové žijící ve spolkové republice k ní „samozřejmě“ patří. Po vyjádření ministra vnitra se v Německu rozběhla velká debata. Jeho slova jasně odmítla například kancléřka Angela Merkelová (CDU), podle níž islám k Německu patří.

Slova šéfa Zelených dnes zase nepřímo odmítl Seehoferův stranický kolega Stephan Mayer. „Případ Mesuta Özila je ojedinělý, nesmí se zevšeobecňovat. Nemá nic společného s integrací čtyř milionů lidí s tureckými kořeny v Německu,“ je přesvědčen. Obvinění z rasismu, které hráč vznesl vůči německému fotbalovému svazu a jeho šéfovi, považuje Mayer za neudržitelné.

sinfin.digital