Jak skončili „džihádisté z Beatles“? John je asi mrtvý, Paul sedí v Turecku, dvěma hrozí poprava

Pavel Novotný

Pro jejich britský akcent jim říkali „The Beatles“. Čtyři muži, kteří se přidali k Islámskému státu a v Sýrii pro něj věznili, mučili i vraždili před kamerou zahraniční rukojmí. Byli prý tak krutí, že je časem tohoto úkolu zbavili sami islamisté. Co je s nimi teď? Dvěma z nich hrozí poprava ve Spojených státech, jeden podle všeho nežije a poslední si odpykává trest v tureckém vězení.

„Identifikace mrtvých je mimořádně složitá, těla jsou v pokročilé fázi rozkladu,“ říká pro britský web Sun Online lékař Jásir Chámis. Se svým týmem se snaží vrátit jména obětem řádění fanatiků ze samozvaného Islámského státu v syrském městě Rakka. Ostrovní média doufají, že by mohl najít i ostatky západních vězňů, které zavraždili teroristé známí jako The Beatles. A Chámisovi lidé opravdu nalezli kostry s oddělenými hlavami – tak ovšem islamisté usmrcovali nejen cizince, ale i své krajany. Šéf týmu pracujícího na exhumaci je proto skeptický: „Dosud jsme nalezli čtyři tisíce těl, každý den přibývá řada dalších. Je to na dlouho.“

O něco snazší, i když ne zcela, je vystopovat samu bizarní čtveřici. Ta byla – mimochodem – podle svědectví zahraničních vězňů mnohem sadističtější než místní islamisté. „Kdykoli se nějaký z nich objevil, bylo jasné, že dojde na bití a mučení,“ vypověděl jeden ze zadržovaných, který přežil.

Exkluzivně: Přežila teror v Bataclanu. Útoky Národní fronty jsou podle ní ještě horší

sinfin.digital