Zpráva vlády USA varuje před útoky hackerů z Ruska, Číny a Íránu

ČTK

bau

Íránští hackeři útočí na americké zbrojní firmy, ruští loni pronikli do desítek amerických energetických firem a čínští se snaží proniknout do podniků amerického strojírenského, telekomunikačního a kosmického průmyslu. Uvádí to americká vládní zpráva o kybernetické špionáži, která byla ve čtvrtek zveřejněna ve Washingtonu.

Zatímco pozornost americké veřejnosti se soustřeďuje na vyšetřování údajného ruského vměšování do amerických prezidentských voleb, problémy ekonomické špionáže zůstávají stranou, přestože jsou „výrazným ohrožením americké prosperity, bezpečnosti a konkurenceschopnosti,“ uvádí se ve zprávě. Nejnebezpečnějšími, nejaktivnějšími a zároveň nejschopnějšími útočníky jsou hackeři z Ruska, Číny a Íránu.

Zpráva upozorňuje, že zorganizovat hackerský útok je poměrně levná možnost, jak se dostat k citlivým informacím v zahraničí. Cizí státy tyto informace v USA získávají s pomocí zkušených hackerů, špionů nebo zahraničních studentů na amerických univerzitách.

Vládní zpráva vypočítává na pětadvacet odvětví, na která se hackeři soustřeďují. Patří k nim energetika, farmacie, průzkum kosmu, vzácné kovy, počítačové technologie nebo bezdrátové telekomunikační sítě.

sinfin.digital