Za pád letadla s Alexandrovci prý mohla chyba pilota. Ruské ministerstvo obrany to ale popírá

Info.cz

Příčinou prosincového neštěstí letadla Tu-154 s Alexandrovci mohla být kombinace chyby pilota a příliš těžkého nákladu. S odvoláním na zdroje obeznámené s vyšetřováním to oznámila ruská televize Lifenews, která má blízko k bezpečnostním strukturám v zemi. Ruské ministerstvo obrany ale vzápětí zprávu popřelo.

Letadlo, v jehož troskách zemřelo 92 lidí, podle Lifenews vezlo více nákladu, než mělo. Druhý pilot stroje pak údajně udělal osudovou chybu – spletl si páčky a místo zatažení podvozku stáhl vztlakové klapky. Když si chybu uvědomil, bylo pozdě. Letadlo se rozbilo o mořskou hladinu.

Podle ruského ministerstva obrany jsou ale tyto informace chybné. „Je to absolutní nesmysl, vyšetřování pokračuje,“ uvedlo v prohlášení. Lifenews podle něj nemorálně a nepodloženě z neštěstí obvinilo někoho, kdo za ně nemůže.

Podle Lifenews nicméně teorii o chybě spojené se vztlakovými klapkami podporuje i záznam komunikace v kabině z černé skříňky. „Klapky, do pr....,“ je na něm slyšet. O chvíli později pak druhý pilot řekne: „Veliteli padáme!“

sinfin.digital