V Řecku pohřbili kněze, který uhořel při ničivém požáru. Vyšetřovatelé už prý mají viníka

ČTK, luš

V Řecku se dnes konal první pohřeb jedné z více než osmi desítek obětí, které si vyžádal pondělní ničivý požár pobřežní oblasti nedaleko Atén. Smutečního obřadu za zesnulého kněze, který utonul při pokusu uplavat před plameny šířícími se v oblasti města Mati, se na předměstí Atén zúčastnilo několik stovek lidí, uvedla agentura AP.

Informace řecké vlády, že požár zřejmě někdo založil úmyslně, podle deníku Kathimerini vyvracejí dosavadní výsledky vyšetřování. Ty hovoří o tom, že plameny se začaly šířit zřejmě kvůli nedbalosti konkrétního člověka, který v horkém a větrném počasí pálil suché větve.

Koroner Nikos Kalogrias agentuře AP sdělil, že identifikace obětí požáru stále pokračuje. Počet mrtvých se vyšplhal už na 87, některá média však uvádějí i 88 obětí. Počet dosud nezvěstných už řecké úřady oficiálně neuvádějí.

5089896:article:true:true:true

Pohřeb 83letého kněze je prvním z řady pohřbů, které budou následovat v dalších dnech. V neděli se bude konat například smuteční obřad za tři členy jedné rodiny, kteří v Mati přišli o život. Rodina požádala novináře, aby se obřadu neúčastnili.

Ministr pro veřejný pořádek a ochranu občanů Nikos Toskas vzbudil ve čtvrtek rozruch svým vyjádřením, že vláda má ohledně požáru podezření na to, že byl založen úmyslně. To ale zatím vyvracejí výsledky vyšetřování speciální hasičské jednotky pro zjišťování příčin požárů (DAEE). Deník Kathimerini na svém serveru s odkazem na DAEE uvedl, že příčinou požáru zřejmě byla nedbalost. Vyšetřovatelé prý znají i konkrétního viníka, který neuhlídal oheň v pohoří Pendeli a ten se pak rychle rozšířil až k pobřežním letoviskům na východním pobřeží Attiky.

sinfin.digital