„Neustoupíme ani o krok.“ Erdogan na Trumpovy výhrůžky sankcemi nedbá, sám pohrozil arbitráží

ČTK

luš

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan prohlásil, že Turecko bude nadále trvat na svém i poté, co mu americký prezident Donald Trump pohrozil sankcemi, pokud nepropustí zadržovaného amerického pastora. Pokud USA nezmění tento postoj, přijdou o silného a upřímného partnera, varoval Erdogan podle televizní stanice Habertürk.

„Když budeme čelit sankcím, neustoupíme ani o krok,“ prohlásil. „Neměli by zapomínat, že ztratí upřímného partnera,“ dodal.

Turecký prezident také pohrozil, že se Ankara obrátí na mezinárodní arbitráž, pokud USA zablokují prodej stíhaček F-35 do Turecka, a varoval, že Ankara si může obstarat jiné letouny od jiného dodavatele.

Pastor Andrew Brunson byl tento týden přemístěn do domácího vězení, po 21 měsících v turecké vazební věznici. V Turecku působil více než dvě desetiletí. Podezřelý je ze špionáže a podpory terorismu, za což mu hrozí v případě usvědčení až 35 let ve vězení. Obvinění odmítá.

„Spojené státy uvalí na Turecko rozsáhlé sankce za dlouhé zadržování pastora Andrewa Brunsona, skvělého křesťana a otce a také báječného člověka,“ napsal Trump ve čtvrtek na twitteru. „Hodně trpí. Tento nevinný člověk víry by měl být propuštěn okamžitě,“ dodal Trump.

sinfin.digital