Kambodžský „diktátor“ vládne už 33 let. Parlamentní volby jsou fraškou, opozice nemá šanci

ČTK

luš

V Kambodži dnes začaly kontroverzní parlamentní volby, které opozice vyzvala bojkotovat. Hlasování je tak vnímané jako plebiscit o dlouholeté vládě strany premiéra Hun Sena. Předběžné výsledky se očekávají večer, uvedla agentura AFP.

Formálně se o 125 křesel v Národním shromáždění uchází dvacítka stran, ve skutečnosti ale mají voliči podle agentury AP na výběr jen dvě možnosti: buď podpoří premiéra Hun Sena, který je u moci již 33 let, anebo vůbec nepůjdou hlasovat.

Klíčovou roli při usnadnění premiérovy cesty k prodloužení mandátu sehrálo vyřazení jakéliv věrohodné opozice z voleb. Největší opoziční uskupení, Kambodžskou národní stranu záchrany (CNRP), loni v listopadu rozpustil kambodžský nejvyšší soud s odůvodněním, že se její členové spikli s USA s cílem svrhnout vládu.

V minulých volbách v roce 2013 nebyla opoziční Kambodžská národní strana záchrany daleko od vítězství, když získala 44 procent hlasů voličů.

Po rozpuštění strany byli poslanci CNRP vyloučeni z parlamentu a 118 členům strany bylo zakázáno účastnit se pět let politického života. Většina vůdců Kambodžské národní strany záchrany uprchla do zahraničí.

Podle kritiků bylo rozpuštění strany součástí dlouho připravovaného plánu, který má zajistit setrvání u moci Hun Senovi, který stojí v čele země od roku 1985.

Evropská unie v reakci na rozpuštění opoziční strany pohrozila, že by mohla vůči Kambodži zavést hospodářské sankce, pokud tamní vláda nepřestane zastrašovat politické oponenty. Spojené státy uvalily v červnu sankce na některé vysoké kambodžské činitelé blízké Hun Senovi.

sinfin.digital