Výstřední polobůh, co zakázal černá auta a umí vše: zpívat, bojovat i řídit. Vítejte v Turkmenistánu

Pavel Novotný

Výtečně zpívá a hraje na hudební nástroje. Nejlépe (a nejrychleji) jezdí na koni i v autě. Střílí přesněji než jeho vojáci. V hlavním městě Ašchabadu stojí jeho obří jezdecká – a zlatem zářící – socha, která ho zobrazuje v oděvu historických vladařů. V metropoli zakázal černá auta: jejich majitele přinutil vozy přebarvit na bílo či do stříbrna. Důvod? Bílá je šťastná barva a hlavně, on ji má rád.

Postava z dystopického románu? Výstřední počítačové hry? Nikoli, takový vládce existuje, jmenuje se Gurbanguli Mjalikgulyjevič Berdymuhamedov, narodil se 29. června roku 1957 v Sovětském svazu a od roku 2006 je prezidentem Turkmenistánu. Jedné z nejméně svobodných i nejbizarnějších zemí planety.

Podobně jako jiní diktátoři světa, i někdejší zubař – nyní naprostý hegemon – s láskou zalévá vlastní kult osobnosti, který jeho poddaní musejí pěstovat. Jeho tvář zdobí nejen úřady, ale prakticky všechny místnosti, letecké kabiny, ulice, domy, deníky, časopisy, ba obaly od čokolády a jiných potravin. Pojmenovali po něm mešitu v druhém největším městě země, samozřejmě na přání samotných věřících. Když v roce 2013 spadl při dostizích z koně, nikdo nesměl odejít ze závodiště do okamžiku, než agenti bezpečnosti sesbírali mobily diváků a smazali z nich nahrávky pádu. Nebyli však důslední: nejméně jeden záznam se dostal ven a zbytek světa se jím dobře bavil.

sinfin.digital