Kalifornie v plamenech: Lesní požáry už mají osm obětí

ČTK

raz

Lesní požáry, které týden sužují sever Kalifornie, mají podle médií už osm obětí a několik osob se pohřešuje. Plameny v této oblasti spálily na 360 kilometrů čtverečních porostů a zničily přes 650 domů. Před ohnivou smrští utekli obyvatelé několikatisícového městečka Lakeport. V celé Kalifornii s lesními požáry bojuje už na 12.000 hasičů.

Oheň sužující oblast severokalifornského města Redding je podle agentury AP nejhorším z lesních požárů, které nyní devastují západ Spojených států od státu Oregon přes Kalifornii, Nevadu až po Texas. V oblasti Redding při něm za týden zemřelo šest lidí, z toho dvě děti.

V neděli se dali na útěk lidé z Lakeportu poté, co se k městečku nebezpečně přiblížily dva požáry pustošící místní okres Lake a sousední správní celek Mendocino. Lakeport, které má kolem 5000 obyvatel, leží asi 370 kilometrů severně od San Franciska. Podle úřadů je v oblasti ohroženo více než 4500 budov.

Boj s ohnivým živlem ztěžují vysoké teploty a měnící se směr větru. Na severu Kalifornie se od minulého pondělka zatím podařilo uhasit jen asi pět procent požárů, na další plochy porostu se však oheň dál šíří. Představitel kalifornského úřadu pro ochranu lesů Bret Gouvea byl nicméně v neděli optimistický, podle něj se plameny už nešíří tak rychle jako v předchozích dnech.

sinfin.digital