Nová fakta o loňském teroru v Manchesteru: Teroristu si Britové z Libye sami dovezli na armádní lodi

abe

Před čtyřmi roky ho zachránili britští vojáci, loni se zemi "odvděčil" hromadným vražděním. Po více než roce od sebevražedného útoku na velký koncert v Manchesteru vyplouvají na povrch nové informace o atentátníkovi Salmanu Abedim. Tři roky předtím, než na show zpěvačky Ariany Grande zabil 22 lidí, jej z libyjského Tripolisu, kde zuřila občanská válka, evakuovali britští vojáci. „Že potom na půdě Velké Británie spáchal tyto krutosti, považujeme za akt zrady,“ uvedl na konto nových informací zástupce britské vlády.

Abedimu bylo 19 let, když jej z rozbouřené Libye zachránilo britské námořnictvo. Spolu se svým mladším bratrem Hašimem a další stovkou občanů Spojeného království odjel v srpnu 2014 z Tripolisu na lodi HMS Enterprise.

I Abedi měl tehdy britské občanství. Narodil se v Manchesteru libyjské rodině, která do Británie utekla před režimem Muammara Kaddáfího. Rodiče mladíka se ale na sever Afriky během revoluce vrátili a on je jezdil navštěvovat. Právě během jedné z takových návštěv se ocitl na britské lodi, která evakuované převezla na Maltu, odkud následně pokračovali letadlem do Británie.

Terorista z Manchesteru vyrobil bombu za studentskou půjčku. Bratranec oslavoval Hitlera

sinfin.digital