PŘEHLEDNĚ: Kriketová star na pákistánském trůně. Povede svou zemi do Číny, nebo blíže k USA?

Pavel Novotný

Někdejší kriketová hvězda a současný vůdce strany Hnutí za spravedlnost Imran Chán vyhrál parlamentní volby v Pákistánu. A podle všeho zemi povede. Triumfoval díky svému charismatu, populistickým slibům i touze po změně, která se zmocnila jeho spoluobčanů. Co může a dokáže? A jak jeho nástup do čela šesté nejlidnatější země světa mající jadernou zbraň může proměnit svět? Nabízíme odpovědi na základní otázky.

Je Chán jen loutkou vojáků? Jaký bude mít vliv?

Každý pákistánský politik je limitován mocí armády, která je státem ve státě. Míří k ní jistě pětina státního rozpočtu. Na vládě je co do rozhodování nezávislá. Uniformy jsou politikům při vládnutí partnerem, ba patronem. Mají ve zvyku převzít moc v situaci, když usoudí na nastupující rozvrat. Cítí se být jedinou akceschopnou organizací v zemi a nejsou daleko od pravdy. (Podobně byl stát ještě donedávna uspořádán v Turecku a dosud tak funguje v Egyptě.)

Jakkoli je armáda v Pákistánu výjimečně vlivná a ve vztahu k občanům i jejich právům vojensky přezíravá, její role bývá přeceňovaná. Zvláště těmi politiky, kteří ztratili moc. Co se Chána týče, na jeho podporu vojáci vystoupili a před volbami mu pomohli útoky na konkurenty. Místní komentátoři z toho usuzují, že si uniformy Chána vybraly, aby se pokusil nastartovat ekonomiku a vylepšil image země v zahraničí. Ostatní oblasti – mimo jiné zahraniční a bezpečnostní politiku – by vojáci chtěli mít pod kontrolou i nadále.

ANALÝZA: Trump si zahrává se lvím ocasem. Co se skrývá za válkou tweetů mezi Íránem a USA?

sinfin.digital