Slovenskem otřásá únos Vietnamce, opozice žádá demisi vlády

ČTK

luš

Slovenskem otřásá kauza kolem únosu bývalého vietnamského komunistického funkcionáře z Berlína – Trinh Xuan Thanh byl podle německých vyšetřovatelů dopraven do Bratislavy a nakonec přepraven do své vlasti slovenským vládním speciálem. Slovenská opozice dnes vyzvala k demisi vlády premiéra Petera Pellegriniho a k trestnímu stíhání bývalého ministra vnitra Roberta Kaliňáka, který o transportu uneseného Vietnamce údajně jednal se svým vietnamským protějškem, píší slovenská média.

Stíhání Kaliňáka žádají dvě nejsilnější opoziční strany – Svoboda a solidarita (SaS) a Obyčejní lidé a nezávislé osobnosti (OLaNO), které navíc chtějí odchod celého kabinetu. Předčasné volby požaduje Křesťanskodemokratické hnutí (KDH), podle něhož je kauza mezinárodní ostudou. Šéf hnutí Alojz Hlina uvedl, že by se Kaliňák měl vzdát poslaneckého mandátu.

Kaliňák dnes na facebooku odmítl spekulace, že se aktivně a úmyslně podílel na únosu Vietnamce, a označil je za dezinformace. K případu je prý připraven vypovídat i na detektoru lži. Aktivní účast slovenských orgánů dnes v prohlášení popřelo i slovenské ministerstvo vnitra.

Slovenský list Denník N ve čtvrtek napsal, že omámený Trinh nastoupil v Bratislavě na palubu slovenského vládního speciálu loni 26. července, tedy tři dny po svém únosu z německé metropole. Byl omámený a na schůdcích k letadlu ho podpírali příslušníci vietnamské tajné služby. O měsíc později se němečtí vyšetřovatelé Bratislavy dotázali, kdo byl ve slovenském speciálu. Nejpozději v té době museli slovenští policejní představitelé a ministr Kaliňák tušit, že v letadle nebyl opilý člen vietnamské delegace, ale unesený významný vietnamský manažer Trinh, poznamenal Denník N. Německý list Frankfurter Allgemeine Zeitung přitom v úterý napsal, že Kaliňák o transportu Trinha v Bratislavě jednal přímo se svým vietnamským protějškem.

Kauzou se příští čtvrtek bude při svém mimořádném zasedání zabývat bezpečnostní výbor slovenského parlamentu. Na žádost poslanců by se tohoto jednání měli zúčastnit také zástupci policie, ministerstva vnitra a tajné služby SIS. O případu bude navíc v pondělí jednat generální prokurátor Jaromír Čižnár s prezidentem Andrejem Kiskou, premiérem Pellegrinim a předsedou parlamentu Andrejem Dankem.

sinfin.digital