Celý svět bojoval za její propuštění. Teď je Barma pod vedením Su Ťij na pokraji genocidy

Vendula Stadlerová

Etnické čistky na severozápadě Barmy začínají přerůstat v jeden z největších současných konfliktů mezi národy. Mnozí mluví o genocidě tamní muslimské menšiny Rohingů. Vraždy, znásilňování a vypalování domů jsou na denním pořádku. Na útěku umírají celé rodiny. To se děje v zemi, kde vládu vede symbol dodržování lidských práv a laureátka několika cen za svůj přínos pro svobodu Su Ťij.

Už 65 tisíc Rohingů uprchlo po vojenských zásazích vlády do sousední Bangladéše. Třetina z nich jen za poslední týden, kdy vojáci zasáhli na severu Arakanského státu, tedy do míst, kde muslimská menšina v Barmě žije. OSN mluví o hraničení se zločiny proti lidskosti. Tamní vláda ale represe odmítá a zároveň zakázala vstup na území i pro zástupce z mezinárodních organizací. Za postupem armády stojí i šéfka vládní strany a faktická vládkyně Su Ťij, mimo jiné laureátka Nobelovy ceny za mír.

Pozornost veřejnosti vyvolala nedávno zveřejněná fotografie mrtvého batolete. Snímek ukazuje bezvládné tělo utonulého šestnáctiměsíčního Mohameda s obličejem zabořeným v bahně řeky Náf, přes kterou prchala jeho rodina z Barmy do sousední Bangladéše. Spolu s malým hochem cestu nepřežila ani jeho matka a bratr. Fotografii zveřejnil otec zemřelých dětí, který se tak snažil na situaci v území upozornit. Mluvčí barmské vlády ho ale nařkl ze lži a šíření propagandy.

Jen pro otrlé

Internetem kolují i videa, která dokumentují brutality barmských vojáků. Desítky mladíků s hlavou skloněnou k hrudi a rukama za hlavou sedí nohama napřed v řadách vedle sebe. Ozbrojení vojáci jednoho z nich před sklopenými zraky ostatních brutálně zbijí. Zapalování domů a osad potvrdily i satelitní snímky. 

Vládní vojska zapalují vesnice civilistů, kritizuje OSN

sinfin.digital