Těla vojáků padlých v Afghánistánu se vrátí do Česka ve středu. Armáda zveřejnila jejich jména

ČTK, lup

Tři čeští vojáci se stali oběťmi sebevražedného útoku na vojáky NATO v Afghánistánu. Informovala o tom česká armáda, která zveřejnila jména mužů – Martin Marcin, Kamil Beneš a Patrik Štěpánek. Jejich těla přiveze vojenský speciál ve středu odpoledne. Tři další členy hlídky – jednoho Američana a dva vojáky afghánské armády – útočník vážně zranil. K úderu se přihlásilo hnutí Tálibán, armáda tuto skutečnost dál ověřuje. Jedná se o jednu z nejhorších ztrát české armády během zahraničních misí. Rodiny mužů už byly informovány a armáda je s nimi dál v kontaktu a zajišťuje pomoc.

„Dnes v ranních hodinách naši vojáci šli společně s Afghánci a s Američanem na pěší patrolu a bohužel se v jejich bezprostřední blízkosti odpálil sebevražedný atentátník,“ uvedl mluvčí ministerstva obrany Jan Pejšek. „Jednalo se o pěší patrolu mimo základu,“ doplnil.

Armáda už zkontaktovala rodiny vojáků a poskytuje jim další podporu – psychology a kaplany. Jak na brífinku později uvedl zástupce náčelníka generálního štábu Jiří Verner, jednalo se o zkušené vojáky, o rotného Martina Marcina a desátníky Kamila Beneše a Patrika Štěpánka. Prvnímu bylo 36 let, dalším osmadvacet a pětadvacet.

Smrt Čechů v Afghánistánu. Co bude dál?

sinfin.digital