Izrael jako výlučně židovský stát? Proti diskriminačnímu zákonu protestovaly desetitisíce drúzů

ČTK

lup

Desetitisíce příslušníků izraelské drúzské menšiny a jejich židovských podporovatelů protestovaly v sobotu večer v Tel Avivu proti kontroverznímu zákonu, který podle nich ještě více prohloubí jejich postavení druhořadých občanů. Zákon přijatý v červenci definuje Izrael jako stát židovského národa a izraelské menšiny i řada židovských občanů země ho kritizuje jako diskriminační. Sobotní demonstrace je označována za bezprecedentní protestní akci drúzů, kteří platí za velmi loajální vůči státu Izrael.

Kontroverzní zákon definuje Izrael jako stát židovského národa a arabštinu snižuje z pozice jednoho ze dvou oficiálních jazyků na jazyk se speciálním statusem, který lze ale nadále používat ve styku s úřady.

"Přišli jsme sem, abychom řekli celému izraelskému národu, že tahle země je tu pro nás všechny," řekl agentuře AP brigádní generál ve výslužbě Amal Asad, který stojí v čele drúzské kampaně proti nové právní normě. "Narodili jsme se tu, zemřeme tady, milujeme tuto zemi, bránili jsme ji a budeme tu žít společně - židé, Arabové, drúzové, beduíni, jako rovnoprávní bratři. Všichni jsme Izraelci."

Drúzové tvoří zhruba 130.000 z přibližně devíti milionů obyvatel Izraele. Více než 80 procent izraelských drúzů je povoláváno do služby v armádě, na rozdíl od muslimských a křesťanských Arabů v Izraeli. Řada z nich dosáhla v armádě významného postavení, rovněž i v politice.

Půjde manželka izraelského premiéra před soud? Sára Netanjahuová je vše možné jen ne laskavá hospodyňka

sinfin.digital