Čtyři roky od jezídské genocidy: Většina lidí se stále pohřešuje, města jsou v troskách

abe

Jezídové jsou tady občany čtvrté nebo páté kategorie. Ti, kteří byli zodpovědní za bezpečnost, se o nás nezajímají,“ tvrdí starosta Sindžáru Fahad Hamid Omar. Místo je neoficiálním centrem náboženské komunity jezídů, kterou v uplynulých letech tvrdě pronásledovali a vyvražďovali teroristé samozvaného Islámského státu (IS). Ačkoli v těchto dnech uplynuly čtyři roky od jezídské genocidy a město bylo osvobozeno už v roce 2015, dosud ho tvoří převážně trosky. Uprchlí jezídové se nemají kam vrátit a riziko dalšího násilí proti komunitě může být blíže, než se zdá.

Islamisté rozpoutali peklo v Sindžáru po noční ofenzivě a dobytí města 3. srpna 2014. Muže systematicky vyvražďovali, ženy zotročovali a přisvojovali si je. Tisíce dalších obyvatel před násilím prchly do hor, kde musely bojovat o život v nehostinných podmínkách.

Podle starosty se ani dnes nedá odhadnout, kolik jezídů přišlo o život. Pohřešuje se jich ale asi 15 tisíc. Kolem sedmi tisíc žen a dětí útočníci odvlekli a o více než polovině z nich dodnes nejsou žádné zprávy. U hranic města dle televize Deutsche Welle pomalu travou zarůstají čtyři masové hroby. Kdo všechno v nich leží, není jasné.

Ze sirotčince, kde zachraňují děti džihádistů: Táta použil malého syna jako návnadu, zmrzačil ho pes

sinfin.digital