Slovenská vláda se znovu otřásá. Šéfka vnitra ztratila důvěru prezidenta, má ji za Kaliňákovu spojku

ČTK

lup

Slovenský prezident Andrej Kiska ztratil důvěru v ministryni vnitra Denisu Sakovou, protože se podle něj chová jako pravá ruka svého předchůdce v čele resortu Roberta Kaliňáka. Kiska to podle webu listu Denník N prohlásil po setkání s premiérem Peterem Pellegrinim. Schůzka byla věnována aféře kolem únosu vietnamského podnikatele z Německa, údajně s využitím slovenského vládního letadla, které Vietnamcům zapůjčil Kaliňák. Toto podezření má vyšetřovat inspekce, která spadá pod Sakovou.

"Ujistil jsem prezidenta, že vláda pod mým vedením, každý její člen a příslušné orgány, udělají vše pro to, abychom všechny informace prověřili," prohlásil šéf vlády. Odhalení pravdy je podle něj důležité i pro vztahy Slovenska s Vietnamem.

"Jestli se prokáže, že vietnamská strana ve skutečnosti zneužila situaci a zneužila náš speciál, aby někoho odvezla mimo schengenský prostor, bude to mít zásadní a tvrdé dopady na naše bilaterální vztahy a může to vyústit v tvrdé diplomatické kroky," řekl Pellegrini podle serveru Pravda.sk.

sinfin.digital