„Vládní“ únos Vietnamce hýbe Slovenskem. Mafiánské praktiky staré gardy, nebo její naivita?

Adam Kotrbatý

Slovensko se už podruhé během jednoho roku zmítá uprostřed velké vládní krize. Po událostech kolem vraždy novináře Jána Kuciaka a jeho snoubenky, které vedly mimo jiné k pádu premiéra Roberta Fica, se nyní kabinet jeho nástupce Petra Pellegriniho otřásá kvůli kauze únosu vietnamského podnikatele. Do něj se měly zaplést i někdejší slovenské politické špičky včetně exministra vnitra Roberta Kaliňáka. A stejně jako na jaře se i nyní mluví o předčasných volbách. O co v dramatickém případu jde a jaké to může mít pro zemi důsledky?

Na konci loňského července jednal tehdejší ministr vnitra Robert Kaliňák s vietnamskou delegací, která přijela na návštěvu Bratislavy. Z akce, která se připravovala narychlo ze dne na den a sama netrvala ani hodinu a půl, se však podle novinářů vyklubal únos podnikatele Thrinh Xuan Thanha z Berlína přes Bratislavu a Moskvu až do Hanoje.

Celou akci popsali reportéři z německého listu Frankfurter Allgemeine Zeitung ve spolupráci se slovenským Denníkem N. Zjistili, že Thanha únosci naložili v Berlíně do auta a dopravili jej do Bratislavy. Tam o pár dní později přiletěl z Prahy speciál, který slovenská vláda zapůjčila vietnamské delegaci. Takové zápůjčky jsou nestandardní, běžně se letadla cizím státům nepůjčují.

Slovenskem otřásá únos Vietnamce, opozice žádá demisi vlády

sinfin.digital