Sebevražedný útok na Čechy v Afghánistánu byla dobře připravená léčka. Atentátník na patrolu číhal ve stínu

ČTK, lup

Z dosavadního vyšetřování nedělního útoku na české vojáky v Afghánistánu plyne, že se jednalo o dobře připravenou léčku. Česká jednotka je schopna se vrátit ke standardnímu režimu od pátku, záležet ale bude na rozhodnutí vrchního velitele amerických a spojeneckých sil v Afghánistánu armádního generála Johna Nicholsona. ČTK to řekla mluvčí generálního štábu Vlastimila Cyprisová.

Těla tří českých vojáků zabitých v Afghánistánu při sebevražedném útoku ve středu dopravil armádní speciál do vlasti. Zástupce náčelníka generálního štábu Jiří Verner při té příležitosti uvedl, že při hlídce nepochybili. Verner ČTK po návratu z Afghánistánu řekl, že svým hrdinským přístupem zachránili další životy. Útok podle něj mohl mít mnohem fatálnější následky.

5109686:article:true:true:true

Verner nechtěl ve středu incident blíže komentovat, jeho popis v médiích je ale podle něj přibližně podobný skutečnosti. Podle médií šel v čele hlídky v úzké uličce afghánský voják, za ním tři čeští nakonec Američan a Afghánec. Útočník vykročil ze stínu nedaleko od nich.

Afghánistán 2030: Dívky končí školu v 11 letech, Paštunové mají autonomii a USA zavřely oči

sinfin.digital