USA se k nám obracejí zády, znechutily nás, řekl Erdogan. Turecká ekonomika kvůli sporům padá

ČTK

lup

Spojené státy kvůli sporům o amerického pastora zadržovaného v Turecku Ankaru rozčilily a znechutily. Řekl to turecký prezident Recep Tayyip Erdogan. Vztahy mezi oběma zeměmi se v poslední době prudce zhoršily, což se odrazilo mimo jiné i v mohutném propadu kurzu turecké liry a tureckých akcií. Erdogan ale řekl, že turecká ekonomika neprochází krizí a že s Čínou, Ruskem a s Ukrajinou bude jeho země obchodovat v národních měnách.

"Spojené státy se k nám obracejí zády ... a místo nás si vybírají pastora. Je mi líto, ale my půjdeme dál rozhodnými kroky po cestě, kterou jsme si vybrali," řekl Erdogan ve městě Rize na pobřeží Černého moře. "To, že Amerika takto zachází se svým strategickým partnerem, nás znechutilo, rozčílilo," uvedl podle agentury Reuters turecký prezident.

Vztahy mezi Spojenými státy a Tureckem, členskými zeměmi NATO, se v poslední době zhoršily kvůli sporům ohledně politiky vůči Sýrii a zadržování amerického pastora Andrewa Brunsona. Toho turecké úřady obviňují z terorismu a špionáže. Spojené státy ve středu kvůli procesu s pastorem zavedly sankce vůči tureckým ministrům vnitra a spravedlnosti.

sinfin.digital