Trump hrozí zdecimované turecké ekonomice dalšími sankcemi. Vyhrožuje pomstou za věznění Američana

ČTK

lup

Spojené státy ve čtvrtek pohrozily Turecku dalšími ekonomickými sankcemi, pokud Ankara nepropustí zadržovaného amerického pastora Andrewa Brunsona. Informovala o tom agentura Reuters. Vztahy mezi oběma zeměmi, které jsou členy NATO, se dále zhoršují po vzájemném zavedení sankcí na své zboží. Turecká lira navzdory tomu dnes ráno mírně zpevňovala, už během dopoledne však začala klesat a k americkému dolaru ztrácela více než šest procent.

Brunson je v Turecku zadržován už téměř dva roky kvůli údajným vazbám na politická uskupení, která Ankara viní z organizace nezdařeného puče před dvěma lety. Spor o jeho propuštění se vyhrotil natolik, že vedl až k propadu turecké liry, která od ledna k dolaru ztratila zhruba třetinu své hodnoty.

Americký prezident Donald Trump ve čtvrtek na twitteru napsal, že Spojené státy za propuštění pastora "nic platit nebudou" a Turecku se pomstí. Americký ministr financí Steven Mnuchin na čtvrtečním zasedání kabinetu prezidenta ujistil, že sankce jsou připraveny pro případ, že Brunson propuštěn nebude.

Hlavně žádnou paniku: Turecké problémy mají hlubší kořeny a samy světovou krizi nespustí

sinfin.digital