Takto Rusko válčí v Sýrii. Ministerstvo zveřejnilo statistiky o bojových operacích, ztráty ale tají

ČTK

luš

Ruské ministerstvo obrany dnes na sociální síti YouTube zveřejnilo statistiku své účasti na bojových operacích v Sýrii. Zapojilo se do nich prý přes 63.000 ruských vojáků včetně 434 generálů, na bombardování se podílelo 4300 příslušníků raketových vojsk a dělostřelectva. Každý čtvrtý voják byl vyznamenán, uvádí ministerská zpráva.

Rusko zahájilo své operace leteckými údery v září 2015. Loni na jaře oznámilo, že v Sýrii působí i speciální síly, které mají navádět letectvo a likvidovat povstalecké velitele. Jiné zapojení do pozemních operací Kreml popřel, i když připustil ztráty z řad „poradců“.

O obětech války na ruské straně se dnešní zpráva ministerstva obrany nezmiňuje. Podle dřívějších zpráv v Sýrii zahynulo 44 ruských vojáků. Média ale odhadují, že skutečný počet je nejspíš vyšší, a to přinejmenším o žoldnéře, kteří po boku vládních jednotek válčí v pozemních operacích.

Dnešní informace ministerstva obrany uvádí, že při úderech ruských zbraní zahynulo v Sýrii 86.000 bojovníků teroristických skupin, mezi nimiž bylo 4500 Rusů nebo občanů jiných následnických států SSSR.

sinfin.digital