„Důkazy byly drtivé.“ Trumpův exšéf kampaně unikl uznání viny ve všech bodech díky jedinému hlasu

ČTK

luš

Bývalý šéf volební kampaně nynějšího amerického prezidenta Donalda Trumpa Paul Manafort unikl uznání viny v deseti bodech obžaloby z celkových 18 jen díky hlasu jediného porotce. V rozhovoru s televizí Fox News to prohlásila Paula Duncanová, která se zpravodajské stanici sama přihlásila jako jedna ze členek soudní poroty. Porota, kterou tvořilo šest žen a šest mužů, se v úterý shodla na Manafortově vině v osmi bodech obžaloby, ve zbývajících deseti jednomyslný postoj najít nedokázala.

„Byl tam jeden nesouhlas,“ řekla Duncanová, která identitu tohoto porotce nesdělila. Uvedla jen, že to byla žena. „Snažili jsme se ji přesvědčit, ať si prohlédne písemné důkazy. Znovu a znovu jsme jí je předkládali, ale ona měla důvodné pochybnosti,“ vysvětlila.

Právě o vysvětlení pojmu důvodné či rozumné pochybnosti porotci požádali soudce Selbyho Ellise, který proces řídil. Ellis jim jednoduše odvětil, že jde o pochybnosti opírající se o zdravý rozum. Podle zákona má porota obžalovaného zprostit obvinění v případě rozumných či důvodných pochybností o jeho vině.

Manafort s Cohenem zahnali Trumpa do úzkých, jejich svědectví může prezidenta totálně zničit

sinfin.digital