„Zneužívání kněžími je hanebný zločin.“ Papež se v Irsku kál za hříchy církve, ne všichni jeho omluvu přijali

ČTK

luš

Papež František dnes označil sexuální zneužívání kněžími za hanebné. Pobouření, které vyvolalo selhání církve při řešení těchto případů, je oprávněné, řekl František na úvod své návštěvy Dublinu. Podle irského premiéra Lea Varadkara zanechalo sexuální zneužívání kněžími v zemi otevřené rány. Papeže požádal, aby přeměnil slova v činy a pomohl zajistit spravedlnost pro oběti těchto činů. František přijel do Irska na dvoudenní návštěvu, v jejímž rámci se setká i s tamními oběťmi sexuálního zneužívání kněžími, večer se pak zúčastní Světového setkání rodin.

„Nemohu opomenout vážný skandál v Irsku, kterým je zneužívání mladých lidí členy církve, kteří měli na starosti jejich ochranu a vzdělání,“ uvedl papež na státní recepci, které se zúčastnili některé z obětí zneužívání. „Selhání církevních úřadů...adekvátně řešit tyto hanebné zločiny po právu vyvolalo pobouření a zůstává zdrojem bolesti a hanby katolického společenství. Já tento postoj sdílím,“ dodal.

Jednou z přítomných obětí zneužívání byl i Colm O'Gorman. Ten papežova slova kritizoval kvůli tomu, že František podle něj nepřiznal, že svou roli v zatajování zločinů hrál přímo i Vatikán.

„Je tu celá Afrika.“ Španělská Ceuta jako ráj i brána migrantů do Evropy

sinfin.digital