„Špatný signál ve špatnou dobu.“ USA zkritizovaly Evropskou unii za finanční pomoc Íránu

ČTK

luš

Spojené státy v pátek kritizovaly rozhodnutí Evropské unie poslat Íránu finanční pomoc v hodnotě 18 milionů eur (462 milionů Kč), aby se Teherán mohl vyrovnat s americkými sankcemi zavedenými kvůli jeho jadernému programu. Informovala o tom agentura Reuters. Pomoc EU kritizoval šéf odboru amerického ministerstva zahraničí pro vztahy s Íránem Brian Hook, podle něhož Brusel „vysílá špatný signál ve špatnou dobu“.

Podle Hooka trpí Íránci ekonomickou krizí, za niž může mimo jiné „zkorumpovaná vláda“. „Spojené státy a Evropská unie by měly spolupracovat, aby našly trvalé řešení pro íránský lid a ukončily hrozbu íránského režimu pro regionální a světovou stabilitu,“ uvedl Hook. Podle něj více peněz v rukou íránského režimu také znamená více prostředků pro provádění vražedných útoků v evropských zemích.

Americkou kritiku odmítl dnes íránský ministr zahraničí Mohammad Džavád Zaríf. „Tento balíček pomůže oběma stranám ve vzájemných vztazích a nemá nic společného s jadernou dohodou,“ uvedl dnes Zaríf. Na adresu EU ale také řekl, že stále čeká na záruky ohledně pokračování prodeje íránské ropy a bankovního spolupráce. Těchto sektorů se má týkat druhá vlna amerických sankcí od podzimu.

O pomoci Íránu rozhodla ve čtvrtek Evropská komise. Jde o součást balíčku 50 milionů eur vyčleněných pro Írán. Z oněch 18 milionů eur poputuje osm milionů do íránského soukromého sektoru, včetně menších a středně velkých podniků, a také organizaci propagující íránský obchod. Dalších osm milionů je určeno na projekty týkající se životního prostředí a dva miliony na boj s drogovou závislostí.

sinfin.digital