Genocida muslimů v Barmě dosáhla obludných rozměrů. OSN má stovky zdrcujících svědectví a volá po procesu s generály

ČTK

lup

Vrchní velitel barmské armády a dalších pět generálů by mělo být stíháno za genocidu spáchanou na muslimském etniku Rohingů. Uvedli to vyšetřovatelé OSN, kteří obvinili barmské vojáky z masového vraždění a znásilňování menšinových Rohingů. Barmská vláda vedená nositelkou Nobelovy ceny za mír Do Aun Schan Su Ťij podle vyšetřovatelů nevyužila svého postavení, aby zločinům zabránila a aby ochránila civilní obyvatelstvo, a tak k páchání těchto zvěrstev přispěla.

Barmské úřady Rohingy neuznávají jako etnikum a hovoří o nich jako o nelegálních přistěhovalcích z Bangladéše. Poté co rohingští povstalci loni v srpnu zaútočili v barmském Arakanském státě na řadu policejních stanovišť, armáda zahájila proti příslušníkům této menšiny tažení. Od té doby z Barmy do sousedního Bangladéše uprchlo asi 700.000 Rohingů, kteří tam nyní žijí v uprchlických táborech.

Vyšetřovací mise OSN byla vytvořena loni a od té doby její členové vyslechli v Bangladéši i v dalších zemích 875 obětí a svědků násilností páchaných na Rohinzích a analyzovali satelitní snímky z Arakanského státu, dokumenty, videa a fotografie.

Facebook přiznal chyby ohledně muslimů v Barmě. Brutálně nenávistné vzkazy byly na síti i roky

sinfin.digital