Východ 2018: Rusko v září chystá největší vojenské cvičení za posledních skoro čtyřicet let

ČTK

luš

Rusko v září uspořádá rozsáhlé vojenské cvičení s názvem Východ 2018 (Vostok 2018), kterého se zúčastní zhruba 300.000 vojáků a více než 1000 kusů vojenské techniky. Oznámil to dnes ruský ministr obrany Sergej Šojgu. Do cvičení ve střední a východní části Ruska se zapojí ruská Tichomořská a Severní flotila a všechny letecké jednotky. Chystané manévry budou podle Šojgua největší od roku 1981. „V něčem zopakují Západ-81, v něčem ale budou mnohem rozsáhlejší,“ citovala ruská tisková agentura TASS ministra.

Cvičení, které se má konat od 11. do 15. září, zahájí řada přípravných akcí a čeká se i namátková kontrola nařízená prezidentem Vladimirem Putinem jako vrchním velitelem. Kromě ruských jednotek se do části manévrů podle agentury Interfax zapojí i útvary mongolské a čínské armády.

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov dnes v odpovědi na dotaz, zda podobně rozsáhlá cvičení jsou v době s vyššími nároky na sociální výdaje opodstatněná, označil manévry za nezbytné. „V současné mezinárodní situaci, která bývá k naší zemi agresivní a nepřátelská, je nezbytná schopnost bránit se,“ uvedl Peskov.

Rusko se chová jako v 19. století, EU by si měla vzít příklad z Izraele, říká bezpečnostní expert

sinfin.digital