Indii ovládají sekty. Mocní guruové těží ze zástupů oddaných „oveček“, odpouští jim i nechutné praktiky

Marek Hudema

Indičtí „svatí muži“ využívají nejistoty obyvatel modernizující se velmoci, neznalosti vlastního náboženství, touhy po zázracích a spojení s politiky. Mnozí z nich se dopouštějí násilí a úřady se proti nim bojí zasáhnout.

Údajný svatý muž a zázračný jogín Daati Maharaj, který sám o sobě tvrdí, že je „mnohočetnou osobností“, se tento týden dostal před indický soud. Jedna z jeho žaček ho obvinila ze znásilnění, k němuž mělo dojít před dvěma lety v jeho ášramu, duchovním útočišti. Aby toho nebylo málo, ženu měli poté podle obžaloby znásilnit ještě další dva vysoce postavení členové hnutí. Prý to byla běžná praxe, Maharaj si budoval jakýsi harém a běžně měl sexuální styky se ženami, které na něm byly psychicky závislé.

Maharaj napřed prohlásil, že pětadvacetiletá dívka je jako jeho dcera, že jí odpouští a je mu jedno, že případně skončí ve vězení. Pak ale vše popřel. Mezitím se v indickém tisku objevilo obvinění, že v hotelu poblíž jeho ášramu mizely mladé dívky. Jeden z Maharajových stoupenců, který měl proti svému guruovi svědčit, nahlásil, že byl zastrašován. Policie mu proto raději poskytla ochranu a případ vyšetřuje. Dosud ale příliš nepokročila. Úřady se nejspíš obávají nepokojů, protože Maharaj má v oblasti hlavního města Dillí značný počet příznivců.

O oprávněnosti jejich obav svědčí příklady z nedávné historie. Když byl loni v dubnu odsouzen za znásilnění 16leté dívky jiný indický guru, Ásárama Bapu, jeho stoupenci protestovali a musela zasáhnout policie. Létaly kameny a dav se dokonce pokusil zničit i policejní stanici. 

Mimochodem Bapu tvrdil, že za nic nemůže, že šlo o rituální vyhánění ďábla a argumentoval tím, že prý je impotentní. Soudy ale nepřesvědčil; nepomohlo mu ani to, že měl dobré vztahy s některými politiky včetně členů vládnoucí strany BJP. Stejně jako další loni odsouzený guru, Gurmít Ráma Rahím Sinh, který byl usvědčen z dvojího znásilnění. Vynesení rozsudku obdobně jako v jiných případech provázelo násilí. Sinhovi příznivci se vydali do ulic a výsledkem bylo 30 mrtvých a 250 zraněných.

sinfin.digital