Zacharčenko je po smrti. Šéfa doněckých separatistů usmrtil výbuch v restauraci, Moskva viní Kyjev

ČTK

luš

Při výbuchu v Doněcku na východě Ukrajiny zahynul jeden z hlavních vůdců proruských separatistů Alexandr Zacharčenko. Naposledy stál v čele neuznávané Doněcké lidové republiky, vyhlášené separatisty. Zprávy ruských médií oficiálně potvrdilo i povstalecké vedení, podle něhož Zacharčenko zahynul v důsledku „teroristického činu“. Moskva z odpovědnosti za útok obvinila Kyjev, Doněck slibuje pomstu.

„K výbuchu došlo v restauraci Separ v době, kdy se tam nacházel šéf Doněcké lidové republiky. Utrpěl smrtelná zranění,“ řekl agentuře TASS nejmenovaný zdroj z bezpečnostních struktur separatistů. Podezřelé z atentátu se podle zdroje agentury Interfax podařilo zadržet, jsou to prý „ukrajinští diverzanti a s nimi spjaté osoby“.

Restaurace Separ se původně jmenovala Separatist. Nachází se v centru Doněcka, nedaleko Zacharčenkovy rezidence.

Pozůstalým po Zacharčenkovi kondoloval ruský prezident Vladimir Putin, který podle Kremlu počítá s tím, že „organizátoři a vykonavatelé vraždy budou po zásluze potrestáni“. Vyšetřovací výbor, což je jakási ruská obdoba amerického Federálního úřadu pro vyšetřování (FBI), označil atentát za „akt mezinárodního terorismu“.

Sencov hladoví už 100 dní. „Obměkčí“ Putina stejně jako Savčenková? Znalci mu příliš šancí nedávají

sinfin.digital