Poslední cesta Arethy Franklinové. Na pohřeb královny soulu dorazil i exprezident Clinton

ČTK

luš

Spojené státy se rozloučily s královnou soulu Arethou Franklinovou, která 16. srpna v 76 letech podlehla rakovině slinivky. Pohřeb v Detroitu začal kolem 17:00 SELČ a trval zhruba pět hodin. Mezi smutečními řečníky vystoupil mimo jiné někdejší americký prezident Bill Clinton, kterému Franklinová zazpívala při jeho inauguraci v roce 1993.

Zpěvačka je uložena v pozlacené rakvi, stejnou barvu mají i její šaty. Do kostela apoštolské církve v Detroitu, kde se pohřeb koná, tělo ženy s výjimečným hlasem přivezl Cadillac LaSalle z roku 1940. Stejný vůz podle deníku USA Today vezl v roce 1984 i tělo jejího otce C. L. Franklina, který byl známým reverendem a bojovníkem za lidská práva.

Pohřeb byl prolnut projevy a hudebními vystoupeními mimo jiné Chaky Khanové, Jennifer Hudsonové, Ronalda Isleye a Stevieho Wondera. Organizátoři nicméně předem ujišťovali, že poslední rozloučení bude pieta a ne show. Pieta se ale nesla v uvolněné atmosféře a hosté se během hudebních vystoupení pohupovali do rytmu.

Biskup Charles Ellis, který za přípravou pohřbu stojí, chtěl, aby pieta posloužila ostatním i jako duchovní probuzení. „Nezáleží na tom, kolik peněz máte. Nezáleží na tom, jak slavní jste, protože na konci dne všichni skončíme v rakvi,“ řekl. „Tohle je skutečný život, který prožíváme,“ dodal.

sinfin.digital