Svět s napětím očekává finální ofenzivu syrské války a varuje Asada. Z Idlibu prchají stovky lidí

ČTK

lup

V očekávání ofenzivy syrských vládních vojsk a jejich spojenců uprchly stovky civilistů z rebely ovládané provincie Idlib na severozápadě Sýrie. S odkazem na sdělení exilové Syrské organizace pro lidská práva (SOHR) o tom informovala agentura AFP. Idlib je poslední větší částí země, kterou ovládají odpůrci syrské vlády, a očekává se, že režim tam plánuje rozhodující ofenzivu. Zahraniční diplomacie a OSN před ní Damašek varují a obávají se obří humanitární katastrofy spojené s uprchlickou vlnou.

Ve středu a dnes obyvatelé vesnic ležících jihovýchodně od města Idlib uprchli dále na sever k provincii Halab (Aleppo). "Míří na západ od Halabu k oblasti Arínu (u hranice s Tureckem)," uvedl v rozhovoru s AFP šéf SOHR Ramí Abdar Rahmán. Doplnil, že jde asi o 180 rodin.

Podle SOHR armáda prezidenta Bašára Asada jihovýchodní část provincie Idlib dnes ostřelovala, přičemž šest osob zranila. Ve středu ruské ministerstvo obrany potvrdilo, že ruské bojové letouny v úterý útočily v provincii Idlib. Cílem úderů byly podle ministerstva pouze pozice fronty An-Nusra, a nikoli obydlené oblasti. Dříve Rusko varovalo před údajně chystanou provokací, při níž by mohly být použity chemické látky.

Sýrie na konci války: Asad sepsal seznam 3 milionů nepohodlných a chystá se konfiskovat majetky

sinfin.digital