Indičtí homosexuálové slaví, soud je zbavil koloniálního jha. Zcela vyhráno ale ještě nemají

Pavel Novotný

V Indii už nadále nebude trestán dobrovolný pohlavní styk mezi dospělými osobami stejného pohlaví. Rozhodl o tom nejvyšší soud. K podobnému rozhodnutí sice Indie už několik let směřovala, LGBT komunita přesto přijala dnešní verdikt s nadšením. Aktivisté ovšem dodávají, že především konzervativní venkov naslouchající náboženským vůdcům svůj negativní postoj k homosexuálům jen tak nezmění.

„Jakákoli diskriminace na základě sexuální orientace je porušením základních práv jednotlivce,“ napsal ve zdůvodnění rozsudku šéf soudu Dipak Misra. Jeho kolegyně Indu Malhotra dodala, že „indická společnost dluží LGBT komunitě omluvu“ za to, jak v ní byli její příslušníci perzekvováni. Na přelomovém rozhodnutí se shodlo všech pět nejvyšších vykladačů indického práva.

Aktivisté shromáždění před budovou soudu propukli v jásot. „Konečně jsme se stali rovnoprávnými občany,“ okomentoval rozsudek jeden z lídrů kampaně za zrušení kontroverzního ustanovení Ashok Raw Kavi. Zrušený paragraf 377 začal v Indii platit už před 157 roky. Pohlavní styk mezi lidmi stejného pohlaví trestala Brity zavedená norma až deseti roky vězení.

Indii ovládají sekty. Mocní guruové těží ze zástupů oddaných „oveček“, odpouští jim i nechutné praktiky

sinfin.digital