Svoboda slova? Su Ťij obhajuje zatčení novinářů, kteří psali o masakru Rohingů

ČTK

luš

Barmská vůdkyně a nositelka Nobelovy ceny za mír Do Aun Schan Su Ťij dnes obhajovala uvěznění dvou barmských reportérů pracujících pro agenturu Reuters a prohlásila, že jejich případ nemá nic společného se svobodou slova. Novináři, kteří byli minulý týden odsouzeni k sedmi letům vězení za neoprávněné držení tajných státních dokumentů, psali o tématu pronásledovaného muslimského menšinového etnika Rohingů. Su Ťij dnes nicméně na regionální konferenci Světového ekonomického fóra v Hanoji připustila, že barmská vláda mohla situaci v Arakanském státě obývaném rohingskou menšinou zvládnout lépe.

Z Arakanského státu na západě Barmy uprchlo kvůli násilnostem barmské armády během posledního roku do sousedního Bangladéše na 700.000 Rohingů. OSN operace barmské armády, které spustil útok rohingských povstalců na stanoviště policie v Arakanském státě loni v srpnu, označila za etnickou čistku.

Odsouzení novináři Ťjo Sou U a Wa Lone zdokumentovali případ masakru v rohingské vesnici Indin. Sedm barmských vojáků bylo následně odsouzeno k šesti až deseti rokům vězení. Jde o jediný případ, kdy barmská armáda přiznala, že vojáci Rohingy zavraždili.

Dostala nobelovku, zvěrstvům vůči Rohingům ale Su Ťij jen přihlíží. Kde udělal Západ chybu?

sinfin.digital